Ansatz der Maschine - full band!

Ansatz der Maschine - full band! | indietronica

Vier jaar na ‘Tattooed Body Blues’ komt Ansatz der Maschine in 2020 eindelijk met een nieuwe langspeler op de proppen. De plaat heet ‘Burial Songs’ en is opgebouwd als een klassiek requiem.

‘Falling Down’, de eerste single, werd gebruikt in de eindgeneriek van Waarom?, een fel gewaardeerde podcast-serie die Eva Moeraert maakte voor de VPRO. De reeks werd al 300.000 keer gestreamd en is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards, de Grand Prix Europa en het Third Coast International Audio Festival in Chicago.

Afscheid nemen en loslaten zijn de centrale thema’s op de plaat. Een gevoel, een periode, een geliefde: ze worden allemaal letterlijk onder de grond gestopt. Maar dat gebeurt niet zonder een gapende leegte achter te laten. Geen wonder dus dat Mathijs Bertel dit keer voor de klassieke vorm van het requiem heeft gekozen. “Muziek is het belangrijkst in je leven op momenten dat je heftige emoties te verwerken krijgt, zoals bij rouw en verlies. Ze biedt troost, geeft houvast en helpt je je verdriet te kanaliseren”. Het artistieke uitgangspunt van Ansatz der Maschine is sinds ‘The Postman is A Girl’ (2006) niet drastisch veranderd. Bertel en zijn gezellen maken nog steeds elektro-akoestische muziek, waarin alledaagse geluiden steevast in een bevreemdende context worden geplaatst. Naast laptopbeats, synths en elektrische gitaren eisen vooral harp, cello en basklarinet een prominente plaats op in het geluidsbeeld.
Mathijs Bertel, die in de voorbije jaren heel wat dans- en theatervoorstellingen van een soundtrack voorzag, ziet zichzelf veeleer als een componist, die films maakt voor het oor, dan als een songwriter pur sang.

Mathijs Bertel: electronica, viool

Sophia Ammann: zang

Seraphine Stragier: harp

Gianni Marzo: gitaar