Zandland

Zandland | kleinkunst/jazz

Jazz met beeldende, surrealistische teksten, in het Nederlands dan nog wel: heel vaak zal het nog niet gedaan zijn. De stem achter Zandland is die van Niels Boutsen, beter bekend als Stoomboot, die eerder al tekende voor een rist liedjes vol sprankelende taalvondsten. Hier wordt hij omringd door jazzmuzikanten op saxofoon, gitaar, drum en bas: een weergaloze combinatie.

Niels Boutsen legde reeds een opmerkelijk parcours af dat getuigt van persoonlijkheid en doorzettingsvermogen. Hij was winnaar van de Nekka-wedstrijd in 2011, bracht succesvolle albums uit onder de naam Stoomboot en ondertussen richtte hij tevens zijn eigen label Stoomboot Records op.

Zandland is een muzikaal, tekstueel collectief dat veelzeggende beelden naar nieuwe hoogten brengt. Een man met een lange baard op een stoel op de stoep van fifth avenue die de grijze wereld versneld ziet voorbij razen. Een roadtrip, dwars door de purperen Ardennen tot de tocht halt houdt op de dorpel van een ingesneeuwde chalet, diep in het beige bos.

Een vijfkoppige draak die de Nederlandse taal en alle kleuren muziek samenbrengt: dat is Zandland. Divers, maar niet doelloos. Wendbaar, maar niet wispelturig. Alle sluizen open, maar toch geen orkaan.

Marjan Van Rompay: saxofoon
Niels Boutsen: zang
Jonas Boutsen: drums
Roeland Van Noten: bas
Geert Hendrickx: gitaar