Audiotechniek

Meer informatie

Audiotechniek

 

De instructeur

Dimitri Meersschaut​​​​

Ik volgde schilderkunst en beeldhouwkunst aan het Sint-Lucas Academie in Gent. Na de lerarenopleiding ging ik lesgeven in het DKO van Kortrijk, en combineerde deze job met het mixen van bands in een Gentse muziekclub. Dit mixen was een nieuwe passie, ook al had ik al vroeger interesse voor geluidstechniek en maakte ik bijvoorbeeld luidsprekerboxen sinds mijn 13 jaar. Via muziekspelen rolde ik dan als vanzelf in de wereld van de geluidstechniek. Jaar na jaar werd deze bijverdienste groter, en kwam ik in verschillende functies op festivals en in grote concertgebouwen terecht, vooral als stagehand, die de licht-en geluidsinstallaties helpen opbouwen, en als “backliner” (opstellen van muziekinstrumenten). Ondertussen bleef ik kleinere bands mixen, verdiepte me thuis verder in de theorie, en ging uiteindelijk als freelancer aan het werk. Rond 2007 werd dit mijn hoofdberoep, en combineerde het theater met live-muziek en bedrijfsevenementen. Zo werkte ik bijvoorbeeld 10 jaar na elkaar op de podia van Pukkelpop. Rond 2015 bouwde ik thuis ook een muziekstudio, waar ik vooral mijn eigen muziekprojecten opnam. Nu wil ik voor het Muziekcentrum mijn passie en professionele ervaring als geluidstechnieker, muzikant en lesgever combineren, om enerzijds mensen de wereld te leren kennen van het opnemen van muziek, en anderzijds hoe je een concert kan realiseren dat de performance van de muzikant zo goed mogelijk ondersteunt én het publiek een maximale beleving van de muziek geeft.

Lesdata

Module 1 - 10 lessen

25 september - 2, 9, 16 en 23 oktober  - 6, 13, 20 en 27 november - 4 december 2023

11 en 18 december 2023 zijn data waarop eventuele inhaallessen kunnen worden georganiseerd. Opgelet: laat tijdig weten als er één van de lesdata jou niet past: in het geval meerdere leerlingen moeten afzeggen voor één datum kan dus beslist worden om een alternatieve lesdatum te kiezen.

Module 2 - 10 lessen

15, 22 en 29 januari - 5,19 en 26 februari - 4, 11, 18 en 25 maart 2024

15 en 22 april 2024 zijn data waarop eventuele inhaallessen kunnen worden georganiseerd.

Prijs

1 Module van 10 lessen of 30 lesuren kost 400 euro

Er worden maximum 9 kandidaten toegelaten per module en de lessen worden georganiseerd als minimum 6 kandidaten zich inschrijven.

Locatie

Aalmoezenijstraat 8, Landskouter

Lesinhoud

Algemene methode van de lessen: 1u theorie gevolgd door 2 uur praktijk

Module 1

Alpha en omega van de geluidstechniek

Componenten:

- wat is geluid, wat is analoge omzetting van geluid (electro-akoestisch), wat is digitale omzetting van geluid?

- de geluidsbronnen: akoestische instrumenten, elektrische instrumenten, afspeel-toestellen (GSM, computer, geluidskaart, platendraaier, …), …

- ingang in het systeem: microfoons, DI’s, preamps, Analoog-digitale converters (AD-DA), …

- signal flow, gain-structuur

- mix-basics: - equalizing - compressie - galm, delay - inserteren op het mengpaneel - bussing (subgroepen)

Live geluidstechniek

- vanuit het standpunt van de technieker + vanuit het standpunt van de muzikant

Opnametechnieken en mixen in de studio

- basics van het opnemen: micro’s, preamps (geluidskaarten), akoestiek, signal flow

- de “DAW” (Digital Audio Workstation)

Module 2 

Uitdiepen van module 1

Live

- Aan de slag: good practices

- verschillende mix-methodes en strategieën - routing & bussing - equalizing - compressie - “the sky is de limit” of “less is more”

- een waaier aan opdrachten om effectief te mixen: veel praktijk

Opname:

- microfoontechnieken en preamps: get it right and don’t fix it in the mix!

- opname van een (kleine) demo

Personalisatie

Bij beide modules worden de cursisten bij aanvang uitgenodigd om bijzonder interessepunten aan te geven, waar in de mate van het mogelijke (aansluitend bij de inhoud van de cursus) zal op ingegaan worden, collectief en/of individualiserend.

Practica: Benodigdheden leerlingen

- Laptop met een DAW (indien nog geen DAW is aangekocht, kan de free trail van Reaper worden gedownload)

- Koptelefoon (indien nodig zijn er, voor de cursus zelf, koptelefoons beschikbaar in de studio, maar sowieso is een goede koptelefoon aangeraden om thuis verder te oefenen )

- Pluspunt: een eigen geluidskaart